Itsetuotetun puheen havaitsemisen tutkimus

1.00 h
Pub338
Etsimme osallistujia kokeeseen, jossa selvitetään, miten ihmiset havaitsevat itse tuottamaansa puheääntä. Tutkimuksen aikana osallistuja toistaa tehtävää, jossa hän ääntää /u/ -äännettä ja samalla kuulee kuulokkeista oman äänensä. Ääntä muokataan ja osallistuja arvioi, missä vaiheessa muutos tapahtui.

Tutkimuskäynnin kesto on noin 1 tunti. Tutkimukseen osallistutaan kahtena kertana, joista toinen suoritetaan noin viikon kuluttua ensimmäisestä käynnistä. Toinen tutkimuskerta sovitaan ensimmäisellä tutkimuskäynnillä.

Miksi tutkimus on tärkeä?

Tässä tutkimusprojektissa yritämme paremmin ymmärtää, miten ihmiset havaitsevat omaa puhettaan. Esimerkiksi Parkinsonin taudin puhehäiriöt saattavat johtua osin siitä, että kuulopalautejärjestelmä ei toimi niin kuin pitäisi. Tutkimus liittyy Suomen Akatemian rahoittamaan tutkimusprojektiin, jonka nimi on ”Oman puheen metakognitiivinen arviointi Parkinsonin tautia sairastavilla ja neurologisesti terveillä ihmisillä: Interventiotutkimus”.

Kuka voi osallistua?

Voit osallistua tutkimukseen, jos:
- sinulla ei ole kuuloon, puheeseen tai ääneen vaikuttavia sairauksia/häiriöitä
- sinulla ei ole kurkunpään tai nielun sairauksia
- olet neurologisesti terve (ADHD yms. ei ole poissulkukriteeri)
- et ole osallistunut syksyllä saman tutkimusprojektin kokeeseen

Korvaus

10€/tutkimuskerta (yhteensä 20€) TAI 2 tuntia koehenkilösuoritusta (edellytys korvaukselle on kahteen tutkimuskertaan osallistuminen).

Suorituspaikka

Publicum (Assistentinkatu 7), 3. kerros, huone 338. Saavu Publicumin aulaan, kävele portaat kolmanteen kerrokseen, käänny oikealle ja kävele lasiovesta sisään käytävälle. Tutkija tulee hakemaan sinut käytävältä.

Yhteyshenkilöt

Jos sinulla on kysyttävää kokeesta tai joudut esim. perumaan viime hetkellä osallistumisesi, ota yhteyttä:
Liinu Paajanen: lspaaj@utu.fi, 0503279367 tai
Rita Heikkilä: rijhei@utu.fi, 0405301205
16 tuntia ennen kokeen alkua